We kennen het allemaal denk ik wel. Je hebt besloten om gezond te gaan leven en nu eindelijk eens wat aan die overtollige kilo’s te gaan doen. Je gaat op dieet en super gemotiveerd aan de slag. Je haalt alle ongezonde producten uit je eetpatroon en eet veel minder. Ook ga je fanatiek sporten……Maar na 3 weken of misschien een paar maanden verlang je enorm naar die heerlijke chocolade reep of je favoriete chips en in het sporten heb je eigenlijk ook helemaal geen zin meer. Uiteindelijk ga je weer eten zoals je altijd deed, stop je met sporten en vliegen alle kilo’s er weer aan of zelfs meer. Alles is weer zoals het was en ach dat dieet, dat komt later wel weer een keer.

Om een gezond gewicht te bereiken en uiteindelijk dat gezonde gewicht te houden is het belangrijk om er echt je eigen leefstijl van te maken en je huidige eetpatroon te veranderen naar een verantwoord en gezond eetpatroon wat bij je past en wat ook op de lange termijn vol te houden is.

De switch naar een gezonde leefstijl
Een gezond gewicht bereiken en volhouden lukt alleen maar als je écht je leven aanpast. Je moet een gezonde leefstijl ook niet zien als een dieet. Een dieet is iets tijdelijks; een leefstijl voor altijd. Een tijdelijk dieet is een tijdelijk resultaat.

Ook kom je er met alleen gezonder eten niet. Als je wilt afvallen moet je ervoor zorgen dat je minder energie (calorieën) binnen krijgt dan je verbruikt. Je hoeft echt niet perse te sporten. Als je begint met elke dag een half uurtje (twee keer 15 minuten mag ook) te wandelen of  wat vaker de fiets te pakken, dan kom je al een heel eind. Of ga thuis lekker dansen met je kinderen of tijdens het koken of stofzuigen of lopend telefoneren. Allemaal leuke en gemakkelijke manieren om extra te bewegen, want hoe minder je zit, deste beter het is, want zitten is het nieuwe roken. Lees hier tips voor het aanleren van een nieuwe gezonde gewoonte.

Mensen denken vaak dat je honger moet hebben als ze willen afvallen en dat je niks ‘lekkers’ meer kunt eten. Dat is écht niet zo! Als je wilt afvallen hoef je echt geen honger te hebben, je moet alleen de juiste keuzes maken. Je kunt immers voor hetzelfde aantal calorieën een veel groter bord groente eten, dan bijvoorbeeld frietjes. Daarbij kan gezond eten ook enorm lekker zijn. Je kunt het zo lekker maken als je zelf wilt. Er zijn tegenwoordig genoeg heerlijke gezonde recepten op internet te vinden en dit hoeft echt geen uren in de keuken te kosten.

Wil jij ook graag gezonder leven? Hieronder geef ik je 10 tips voor een gezondere leefstijl

10 tips voor een gezondere leefstijl
1. Weet wat je eet en eet zo puur mogelijk

Probeer zo min mogelijk pakjes en zakjes en kant-en-klaar sauzen/producten te gebruiken en eet zoveel mogelijk producten waar zo weinig mogelijk, liefst minder dan 5,  ingrediënten in zitten. Hoe minder ingrediënten een product bevat, deste beter het is. Check dus altijd de ingrediëntenlijst en de voedingswaarde op verpakkingen.

2. Zorg dat eetmomenten goed voorbereid zijn

Een goede voorbereiding is het halve werk. Heb je een drukke week? Dan kun je bijvoorbeeld maaltijden voorbereiden in het weekend, bewaar deze in de koelkast of vriezer en zo heb je elke dag een gezonde maaltijd die in een handomdraai op tafel staat. Ben je heel de dag onderweg of aan het werk? Neem dan een goed gevulde lunch box mee met gezonde producten en vergeet gezonde tussendoortjes niet. Probeer voor tussendoortjes te kiezen die maximaal 100 kcal bevatten. Als je alles zelf bij je hebt, kom je nooit voor verrassingen te staan. Extra tip: kies elke dag voor een andere inhoud van je lunch box. Zo eet je lekker gevarieerd en wordt het nooit saai!

3. Kom in beweging

Voor een gezonde leefstijl is het belangrijk om dagelijks voldoende te bewegen, het liefste minimaal een half uurtje en als je wilt afvallen een uur. De meeste mensen denken dat je MOET sporten. Sport is echter maar een onderdeel van beweging. Ga alleen sporten als je dat leuk vindt, anders ga je het echt niet volhouden.

Er zijn ook andere manieren om aan meer dagelijkse beweging te komen.  Neem bijvoorbeeld vaker de fiets in plaats van de auto of parkeer je auto wat verder weg en loop verder naar je bestemming. Ga je met het OV, stap dan eens een halte eerder uit. Neem altijd de trap in plaats van de lift en kijk eens of je staand kan werken. Zelf heb ik een bureau wat ik omhoog kan zetten.

Heb je een kantoorbaan, ga dan eens wandelen in je lunchpauze. Naast een frisse neus, krijg je ook lekker vitamine D binnen, wat o.a. goed voor je immuunsysteem, je botten en je psyche. Vitamine D wordt niet voor niets de zonnevitamine genoemd, je word er vrolijk van. Ook is lunchwandelen goed voor je fysieke lichaam (rug, nek, schouders, botten, etc.) en kun je even lekker ontspannen, waarna je je daarna extra goed kunt concentreren op je werk en efficiënter kunt werken. Alleen maar voordelen dus 🙂

Beweeg je nu nauwelijks? Neem dan kleine stapjes en ga niet meteen vijf keer per week fanatiek sporten of iedere dag één uur wandelen. Laat je lichaam rustig wennen aan meer beweging en bouw het langzaam op tot een hoeveelheid die je ook kunt blijven volhouden.

4. Sluit geen voedingsstoffen uit

Ons lichaam heeft alle voedingsstoffen nodig die in onze voeding zitten. Koolhydraten, vetten, eiwitten, vezels, vocht, vitaminen en mineralen. We hebben het allemaal nodig en zolang je binnen de marge blijft van wat je nodig hebt, kan dit ook echt geen kwaad.

Zorg er wel voor dat je zoveel mogelijk gezonde voedingstoffen binnen krijgt en vermijdt dus zoveel mogelijk snelle koolhydraten (suiker), verzadigde vetten en zout. Kies voor volkoren producten en producten met onverzadigd vet, zoals olijfolie, avocado en noten. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnen krijgt, want deze zijn enorm belangrijk als bouwstof voor ons lichaam en ook verzadigen ze heel erg goed. Na het eten van een eiwitrijke maaltijd of tussendoortje, heb je minder snel weer honger. Terwijl je na het eten van veel snelle koolhydraten (bijvoorbeeld een koek, een candybar of een witte boterham met chocopasta), snel weer trek krijgt. Vooral als deze suikers gecombineerd zijn met verzadigde vetten.

5. Voorkom stress

Sommige mensen gaan door stress meer en slecht eten, terwijl andere mensen juist geen hap door hun keel krijgen. Dit kan nadelig zijn wanneer je wilt afvallen of een gezond gewicht wilt behouden. Dus ga lol maken, geniet van het leven, heb het gezellig met vrienden en neem af en toe lekker een momentje voor jezelf. Zoek ook hier de balans. Als je het zelf niet meer voor elkaar krijgt om te ontspannen, vraag dan om hulp. Je hoeft het immers allemaal niet alleen te doen.

6. Stel realistische doelen

Bedenk voor jezelf of het doel wat je hebt ook echt realistisch. Vergelijk jezelf niet met mensen die 6 dagen in de week in de sportschool staan of aan topsport doen. Zij hebben een heel ander leven dan jij. Past het doel dat je hebt ook echt in jouw leven? En voel je je daar uiteindelijk ook echt gelukkig bij?

Kijk niet te veel naar al die foto’s op Social Media. Dit zijn vaak foto’s waarvoor eerst duizenden mislukte foto’s zijn gemaakt. Vervolgens wordt er dan een filtertje overheen gezet en hup daar is de perfecte foto.

7. Gun jezelf ook af en toe wat ‘ongezonds’

Vind jij het fijn om in het weekend af en toe lekker te genieten van iets minder gezonds? Gun jezelf dit dan ook, want alleen zo ga jij het gezonde leven volhouden. Het duurt dan misschien wel iets langer voordat je je doel bereikt, maar dat is echt helemaal niet erg. Want op deze manier ga jij het gezonde leven wel volhouden. Mijn lijfspreuk is: “100% gezond is ook niet gezond”.

Dus gun jezelf af en toe een geniet momentje. Wat wel belangrijk is, is om de juiste balans te vinden tussen gezond en ongezond of wat calorierijker eten. Het is echt niet erg om af en toe ook even te genieten van iets minder gezonds. Vind jij dat ene stuk chocolade lekker of vind je het heerlijk om af en toe een wijntje te drinken met vrienden of gezellig uit eten te gaan? Doe dit dan gewoon, alleen met mate, bijvoorbeeld één keer per week.

Zoals je van één gezonde maaltijd niet afvalt, kom je ook niet meteen aan van één ongezonde maaltijd! 1 kg is 7000 calorieën, die eet je er echt niet zo maar in één dag bij. Ben je toch zo veel aangekomen, dan is dat zeer waarschijnlijk vocht.

8. Focus je niet alleen op de weegschaal en uiterlijk

Als we het over gezond leven hebben, dan denken we vaak aan afvallen, aankomen, er slank uitzien, minder gewicht, een maatje meer of minder… maar denk ook eens aan de binnenkant. Jouw lichaam verdient toch gezonde voeding? Denk bijvoorbeeld aan je hart, lever, nieren of darmen. Je hebt maar één lichaam, waar je het heel je leven mee moet doen. Zorg daar dus goed voor en gun jezelf en je lichaam een gezond leven. Je bent wat je eet, gezond leven is liefde voor jezelf.

9. Verander je mindset

Misschien is dit nog wel de belangrijkste tip. Het veranderen van je mindset is uiteindelijk het meest belangrijk om te veranderen naar een gezonde leefstijl. Vaak vragen mensen aan mij “dat mag jij zeker niet eten?” of als we ergens gaan eten, dan gaan ze opeens heel “gezond” koken. Dit tot groot verdriet van mijn man.

Ik reageer op deze vraag altijd “ik MAG alles eten, maar ik WIL niet alles eten”. Als jij een doel voor ogen hebt, doe het dan voor jezelf en houd je niet bezig met wat anderen daarvan vinden. JIJ wilt een gezond leven, JIJ wilt afvallen. Zorg ervoor dat je gezond leven zo leuk mogelijk maakt voor jezelf en voel je niet zielig omdat je bepaalde dingen niet kan eten, omdat je wilt afvallen. Verander je gedachten in; ik mag het eten, maar ik wil het niet eten. Het is niet goed voor mijn lichaam en mijn lichaam verdient beter!

10. Vraag hulp

Vind je het lastig om te bepalen wat jouw behoefte is en weet je niet zo goed wat precies gezonde keuzes zijn of hoeveel je kunt eten? Wij helpen je graag. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.

Je bent van harte welkom op ons spreekuur. Naast face-to-face contact doen wij ook nog steeds telefonische en video-consulten, als je dat fijner vindt.